• Nieuwsbrief

welbevinden kinderen...
nieuwsbrief

vraagteken NieuwsbriefWist u dat...

 • de leerkrachten op een positieve wijze kennis hebben gemaakt met de ouders...
 • het volgende week vakantie is...
 • dan het groen op het schoolplein geplaatst wordt...
 • de Kinderraad bij elkaar is gekomen...
 • zij gaan bedenken hoe we met elkaar het schoolplein ook groen kunnen houden...

Terreuraanslag in Israël...
Met afschuw is het bericht van de terreuraanslag in Israël ook op onze school binnengekomen. Wij hebben kinderen op school, waarvan de familie in Israël woont en die door deze aanslag getroffen zijn. Het verdriet grijpt ons aan en wij leven mee met de families. Wij zijn daarom extra alert op het welbevinden van de kinderen die hierdoor direct of indirect getroffen zijn. Wij wensen de families veel sterkte toe. 

Oorlog en terreur bespreken of niet...
De schoolomgeving is de maatschappij in het klein dus alles wat er in de wereld gebeurt komt ook de school binnen en behoeft onze aandacht. Uiteraard zal het onderwerp, vaak zoals het voor de wat oudere kinderen door het jeugdournaal aangeboden wordt, ook met de kinderen besproken worden op het moment dat het aan bod komt. Altijd passend bij de leeftijd uiteraard.

Heftige gebeurtenissen in de wereld zoals oorlog of terreuraanslagen zijn niet altijd gemakkelijk of wenselijk om te bespreken met kinderen. De vraag is ook in hoeverre kinderen op de hoogte moeten zijn van wat er speelt. Alle kinderen zijn verschillend en reageren dus ook anders op dezelfde gebeurtenissen. Het is ook voor ons een balans zoeken tussen informeren en tegemoet te komen aan de natuurlijke nieuwsgierigheid of zelfs onrust bij kinderen en aan de andere kant hen beschermen voor informatie waar zij nog niks mee kunnen. Wij vinden het daarom heel belangrijk daar zorgvuldig mee om te gaan. Wij zijn er erg mee geholpen als u ons laat weten als uw kind thuiskomt met heftige verhalen. Dan kunnen we daar zoveel mogelijk rekening mee houden. Dat doen we op basis van wat een kind gemiddeld snapt van zaken zoals oorlog. De afbeelding geeft dit goed weer.
5f34857e 1068 42f9 b30f 905059c38664 

Via het Joods maatschappelijk werk zijn handreikingen, ook voor oudere kinderen, verstuurd. U leest de handreikingen hier.

Alert blijven op de mentale consequenties van oorlog en terreur...
Hoe reageer je als ouder op angsten van kinderen die iets meekrijgen van terreur? ‘Ga in elk geval niet liegen’, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. ‘Zeg niet dat er hier nooit iets zal gebeuren. Want als dat uiteindelijk niet waar blijkt, dan ben je je kind ‘kwijt’. Het hoogst haalbare in deze situatie is om als ouder een betrouwbare gesprekspartner te zijn. Je kunt bijvoorbeeld praten over kansen. Wacht niet alleen maar af, zegt Pont. ‘Het is goed om als ouder je kind er zelf naar te vragen. Hem een beetje uit te horen. Wat weet je er al van? En wat hoor je er op school over?

Als ouder hoef je niet te verzwijgen dat we ook nog niet weten hoe dit afloopt, zegt emeritus-hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. ‘Maar daarbij is het wél van belang om een hoopvol perspectief te bieden. Als je alleen maar vertelt over onze eigen stress en angst dat dit weleens uit de hand zou kunnen lopen, wat denk je dat er dan in die hersenen gebeurt? Je moet de ellende en het onrecht niet verdoezelen, maar je moet wel praten over oplossingen. En vertellen dat mensen oplossingen met elkaar kunnen vinden in conflicten, al duurt dat soms heel erg lang.’ (bron: Volkskrant)

Mini Marathon... 
Door een overweldigende belangstelling is de Mini Marathon gehouden bij de Riekermolen helemaal vol. De St Jozef doet mee met ruim 60 kinderen. Als je te laat was met inschrijven dan kun je deze zondag meedoen met de Mini Marathon gehouden bij het Olympia plein. Hopelijk kan er nog steeds worden ingeschreven via de volgende link: https://combiwelsport.nl/evenement/herfstvakantie-mini-marathon-zondag-15-oktober-2023-kinderen-4-t-m-12-jaar/
meester Sjoerd

p.s.

Online inschrijven voor de Mini Marathon Olympiaplein kan t/m vrijdag 12.00 uur. Zondag kan er ook ter plekke (Olympiaplein) worden ingeschreven.

Inschrijven herfstactiviteiten Talententent...
In de link treft u de informatie en aanmeldprocedure voor activiteiten in Amsterdam Zuid in de herfstvakantie.

agendaBelangrijke data...

 • ma 23 t/m vr 27 okt herfstvakantie...
 • vr 17 nov t/m ma 27 nov Crash Course voor zij-instromers...
 • di 5 dec Sintfeest...
 • woe 6 dec studiedag 2; kd zijn vrij...
 • vr 8 dec Paarse vrijdag; iedereen in paars...
 • do 21 dec school tot 12.30u...
 • do 21 dec kerstdiner...
 • vr 22 dec school tot 12.30u...
 • ma 25 dec t/tm vr 5 jan kerstvakantie...
 • ma 8 jan school start weer...

Met een vriendelijke groet,

Harro Rooijendijk en Reina Atteveld
schoolleiding