• Nieuwsbrief

schooltuinen... NPO sociaal-emotioneel...
nieuwsbrief

 

vraagteken NieuwsbriefWist u dat...

  • er een nieuw Coronaprotocol is?
  • wij ons daar gewoon aan houden?
  • wij weten dat u dat ook doet?

Vroege talenten...
Soms ben je net op de basisschool en ontdekt juf al je talent. Je speelt heerlijk buiten en zingt een deuntje. Laat toevallig een kleuterjuf haar oren spitsen en meeluisteren. Juf Kimke genoot van het volledige eerste couplet van het Wilhelmus. 

Wijze opmerkingen...
Opmerking van één van de kinderen bij zetten van onze schoentjes: Oh jongens, dan kunnen we thuis ook onze schoen zetten,want dan zijn ze toch in de buurt!

Theater over emoties...
Vanuit de NPO gelden hebben wij als school gemeend ook aandacht te moeten besteden aan de sociaal-emotionel gevolgen van de lockdown en de Corona pandemie. Natuurlijk is er veel over gesproken in de groepen; echter specifiek met elkaar in gesprek gaan over emoties, bv. boos zijn: hoe uit je dat, welk effect heeft dat op de ander, wat doet het met jezelf, etc. komt in een jeugdtheater heel goed naar boven. Ook al wordt er niet direct gesproken over Corona vanuit het theaterstuk; het geeft kinderen wel ruimte, inzicht, herkenning, de mogelijkheid tot reflectie en meeleven etc. Dus vandaar!

PARRO_1637314342453_resized_copy_copy_copy_copy.jpg

In de groepen 3, 4 en 5 komt dit schooljaar Theater Mier twee keer op bezoek. Zij geven voorstellingen met een nagesprek over het omgaan met emoties. De eerste voorstelling is in de groepen drie al geweest. Twee acteurs kwamen in hun rol als dier in het klaslokaal. Pad was boos en Mier legde hem uit wat hij met zijn boosheid kon doen. Hij kan hem wegblazen, verpulveren, er een muur omheen bouwen, verstoppen, verschrompelen, hem oververven in een andere kleur of er een dansje mee doen. Wat koos Pad en wat veranderde er dan? Later vroeg Mier aan Eekhoorn of hij verdrietig zou worden als Mier weg zou gaan. En wat als de Mier dan ook echt vertrekt? En is Spitsmuis boos op Eekhoorn omdat ie maar niet boos op hem wilt worden? Na de voorstelling was er een gesprek met de kinderen over emoties. Er zijn bijvoorbeeld veel redenen om boos te worden: als iemand op je tenen trapt, als iemand je in de weg zit, als iemand aan je kop zeurt of juist helemaal niets van zich laat horen.
PARRO 1637314180279
Waar word jij boos over en waar zie ik dat aan bij jou en hoe ga je daarmee om? De kinderen konden hun persoonlijke ervaringen bespreken naar aanleiding van de voorstelling. Tijdens de nabespreking was er veel afwisseling tussen het spreken over en het ervaren van de emoties. En we keken samen met de kinderen wat de effecten van emoties zijn op jezelf en op een ander. Wat een leuke, en soms ook lastige ervaring was dit! De groepen 4 en 5 zullen in februari en maart bezoek van deze eigenzinnige dieren krijgen. De tweede voorstelling, met weer een ander onderwerp zal voor alle groepen ook rond die tijd plaatsvinden.
Juf Susanne

Zonnepanelen...
Ons gebouw wordt voorzien van zonnepanelen op het dak. Op het dak is een zee van ruimte dat nu onbenut blijft. Mooi dat de St. Jozefschool mee kan werken aan het verduurzamen van de energie. Ongetwijfeld zullen gaandeweg dit project de kinderen er ook een staartje in de vorm van lessen over duurzaamheid van meekrijgen. Wellicht kan een groep onderzoek doen naar ons energieverbruik voor en na de plaasting van de panelen. Natuurlijk gaat dit gepaard met het plaatsen van de panelen. We verwachten geen (oh jee, zeiden we ook met de verbouwing van het pand naast school) overlast. Echter woensdag 8 december na schooltijd zal het materiaal geleverd worden en daarna starten de werkzaamheden op het dak.  

Bomenbos Amstelveen...
Onze kleuters hebben boompjes geplant in de gemeente Amstelveen. Wat een secuur en bijzonder werkje is dat.
bomenschool
Het boompje werd geplant; er werd voeding gegeven (heerlijk geurende koeienmest); er is naar beestjes gezocht.
PARRO 1636613143248 resized 1
Ook werden de jonge bomen beschermt met een plastic hoes om de stam. Zo kunnen de konijnen er niet bij. Alle kleuters hebben wederom een belangrijke levensles geleerd. Bomen planten en verzorgen .... voor het klimaat!

De schooltuinen van de groepen 7 zitten erop...
Halverwege groep 6 wordt er gestart met de schooltuinen en dit loopt door tot december in groep 7. Dus de huidige schooltuinlessen voor de beide groepen 7 zitten erop. Ze hebben best veel geleerd. Leest u graag het verslag van Anne-Sophie, Caitlin, Milan en Teije.
Dit hebben wij geleerd tijdens de schooltuinen...
Je leert zaaien, oogsten en planten. De schooltuinen dag begint met de uitleg van de juf en daarna mag je zelf aan de slag. Je moet eerst zelf een naambordje maken voordat je begint met de schooltuinen. Je stopt je plantjes die je krijgt van de juf/meester in de grond en geeft ze daarna water zodat ze kunnen groeien. Je leert een beetje koken en duurzaam knutselen. Je maakt zelf bosjes bloemen uit je tuin en aan het eind van de les mag je altijd je eigen groenten en bloemen mee naar huis nemen. Je leert over insecten en winterslaap. Dus het is heel leerzaam voor dierenliefhebbers. Het is een aanrader. Dus veel succes! Dit zijn een paar dingen die we hebben geplant of gezaaid.

Planten

Zaaien

Kruiden

Afrikaantje

Spinazie

Sperziebonen

Paprika

Zonnebloemen

Radijs

Wortel

Aubergine

Botersla

Dropplant

Zonnehoed

Mais

 

mindmap

Daar zijn we weer...
Helaas zoals aangegeven is er per 24 november een nieuw Coronaprotocol van kracht. Dat betekent dat we in school weer redelijk bij AF zijn. Om het op school werkbaar te houden, volgen wij de regels gewoon op. Dat betekent dat de wandelpieten, die de schoentjes vullen en de klassencadeaus rondbrengen dit gezellig digitaal via het scherm hebben gedaan. Kijkt u graag even 
samen met uw kind nog een keertje. Top wandelpieten. Dit betekent dat alle volwassenen (teamleden: school, Speelweide en Mirakel) in de gangen met mondkapjes lopen. De hygiëneregels nog altijd nageleefd worden. Wij testen testen en testen van personeel en kinderen verwachten! Bij klachten een PCR en bij geen klachten kan de zelftest uitgevoerd worden. Wat merken wij van de besmettingen? Best veel, maar nog wel hanteerbaar. De meester van groep 7 is twee weken terug positief getest en is behoorlijk ziek geweest. De groep heeft twee weken gewoon les gekregen van juf Monique en juf Mirjam. Het werk van juf Mirjam is daardoor twee volle weken blijven liggen. Jammer, maar heel fijn dat ze inzetbaar was. De meester van groep 8b moest zijn werkdag in quarantaine en heeft vanuit huis de kinderen van groep 8b online lesgegeven. Groep 8b thuis en de meester thuis. Gisteren was groep 6c thuis aan de laptopbuis met juf Madelon in Teams. De juf van groep 3b was ziek en ook daar is vervanging voor geregeld. Die laatste twee: niet Corona gerelateerd maar wel lerarentekortgerelateerd! Oh ja dat was er ook nog! 

Als de school weer dicht moet...
Het kan zijn dat we vanavond toch weer onaangenaam verrast worden met een derde lockdown van de scholen. Dat betekent dat we op school weer op een andere manier 'alle zeilen' bij gaan zetten om het leren van de kinderen niet te onderbreken. U gaat er met ons natuurlijk veel van merken en met ons 'die zeilen' hoog houden. Het online lesgeven (onderwijs op afstand) zal waarschijnlijk op dezelfde beproefde methode gaan als in de tweede lockdown: gewoon meerdere live lessen in Teams per dag met de leerkracht voor de groep. Net alsof ze echt in het lokaal zitten. Er zal duidelijk werk klaar staan in Zulu. Voor de praktisch organisatie zullen er Chromebooks uitgeleend worden aan kinderen die thuis geen eigen hebben. Voor enkele groepen zullen de werkboeken nodig zijn. De noodopvang moet georganiseerd worden etc. Er staat ons dan veel te doen. Wat de noodopvang betreft, moeten we echt strenger zijn met het toelaten van de kinderen. Er is namelijk beperkte beschikbaarheid van personeel. En gebleken is dat het bijwonen van de live-lessen op school met onbekende begeleiders lastiger is dan wanneer de kinderen vanuit huis meedoen. Als de scholen dicht gaan, hebben we maandag nodig om voor te bereiden en te organiseren. De kinderen zijn dan al thuis en hebben mogelijk wat opdrachten te doen die klaarstaan, maar de lessen starten die dag niet live op. We houden u op de hoogte. Voor nu DUS nog even...
 231 fingers crossed 1

agendaBelangrijke data...

  • vr 3 dec feest van Sint en VeegPieten, mogelijk digitaal...
  • ma 6 dec start school 9.30u i.v.m. Pakjesavond...
  • do 23 kerstfeest...(uitvoering wordt nader bepaald)
  • vr 24 dec school tot 12.00uur...
  • ma 27 dec t/m vr 7 jan kerstvakantie...

Met vriendelijke groet,

Harro Rooijendijk en Reina Atteveld
schoolleiding