EK damesvoetbal

15-06-2017

Amsterdam, 14 juni 2017. 


Na een zeer overtuigende winst op de Zuid-Cup mochten de dames uit groep 8 ons stadsdeel vertegenwoordigen op het 'EK Meidenvoetbal'. Dit toernooi wordt jaarlijks gehouden op het prachtige trainingscomplex van Ajax, De Toekomst. Vanuit de organisatie was busvervoer geregeld om alle teams uit de stadsdelen op te pikken, wat een luxe! Om 13.00 uur stond de bus klaar achter de St. Jozef om de dames samen met het andere team uit Zuid (Rosj Pina) naar De Toekomst te brengen. Loting had bepaald dat Zuid zou spelen onder IJsland & Portugal. Onze meiden kozen voor IJsland, en niet geheel toevallig zagen de donkerblauwe T-shirts er prachtig uit boven de Pinoké rokjes. Uiteraard waren wij het enige team met rokjes en zonder scheenbeschermers, qua uitstraling hadden we alvast (dik) gewonnen! Er waren ook supporters meegekomen in de bus. Simone, van Dynamo Zuid, die stiekem voor ons was. Chiel & Nikolai, stoere mannen uit 8b die zelfs van eigen muziek waren voorzien en natuurlijk Popper de mascotte, ook gekleed in IJsland shirt. De familie van Florien en de moeder van Evi en Rosalien kwamen ons ook nog aanmoedigen. 

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Frankrijk. We begonnen meteen waar we in de finale op de Zuid-Cup mee waren geëindigd: scoren. Na een mooie aanval was het Guusje die van dichtbij kon binnentikken. Niet veel later stond ook de 2-0 op het scorebord, een schitterende vrije trap van Rosalien vloog snoeihard tegen de touwen. En Evi, die had net als op de Zuid-Cup een relaxed baantje als keepster. Toen stond tijdens het hele toernooi de teller op nul, en ook nu hield ze haar doel schoon. 

De tweede wedstrijd was tegen Rusland. Ondanks het veldoverwicht kwamen we moeizaam tot goed lopende aanvallen. Iedereen weet dat als het niet zo lukt, dat het dan maar moet met 'standaardsituaties'. Een prachtige corner van Guusje werd van dichtbij gevolleerd door Rosalien: 1-0! De spaarzame ballen die richting onze helft gingen werden keurig weggewerkt door Florine & Felice, onze poortwachters achterin. En Evi? Die had weer niets te doen, ..natuurlijk. 

In de laatste poulewedstrijd speelden we tegen Nederland. Duidelijk dames met wat meer pit en voetbalervaring. Echter, ons 'hockeyteam' voetbalt elke dag op school met en tegen de mannen. En die fysieke ervaring kwam goed van pas, en na een mooie goal van Fien was de ban gebroken. Er werd heel hard gewerkt met z'n allen en goed samengespeeld. Met een fraaie hattrick zorge Rosalien voor een eindstand van maar liefst 4-0! 

In de halve finale stond de andere poulewinnaar, Italië, op ons wedstrijdformulier. Inmiddels leek het al warmer te worden op een zonovergoten Toekomst, maar alsof hun leven er vanaf hing gingen de dames weer van start. Milou & Sanne gingen onvermoeibaar door met hun werk op het middenveld, elke keer mee helpen in de aanval en in de verdediging, klasse hoor! We scoorden redelijk snel drie keer achter elkaar, wederom drie keer door topspits Rosalien. Inmiddels waren er steeds meer ogen op Fien gericht die met veel individuele acties indruk maakte op de aanwezige voetballiefhebbers. Na de 3-0 deed het team een stapje terug wat er voor zorgde dat Felice & Florine het toch nog druk kregen. Maar ongelooflijk hoe deze dames overeind bleven staan tegenover het aanvallend geweld van Italië. En geloof het of niet, ook Evi werd aan het werk gezet. Met een paar puike reddingen zorgde ze ook deze keer weer voor een 'clean sheet': Finale! 

Fien had inmiddels een bandje gekregen als beloning voor haar goede spel. Dit bandje gaf recht op een speciale shout-out tegen verdedigers van de Ajax vrouwen. Fien vond al deze aandacht maar niets en gaf Felice de kans zich te bewijzen. Dit bleek geen slechte keuze: Felice werd de winnares van de shoot-out omdat ze de meeste doelpunten scoorde, en zo gingen we al voor de finale met een individuele prijs naar huis. Toppie Felice! 

En toen, de finale. Alsof we op het miljoenenbal zelf stonden, kwamen de dames onder Champions League muziek uit de spelerstunnel het hoofdveld op. Onze tegenstander was de winnaar van vorig jaar, Noord, spelend als Engeland. Wat een droomfinale: Noord tegen Zuid, roze tegen blauw, Engeland tegen IJsland. Vanaf minuut één was duidelijk dat dit echt andere koek was. De Messi van Amsterdam stond op het veld, en we kregen maar geen vat op haar. Ook de rest van het team waren duidelijk echte voetbalmeisjes. Met drie ongelooflijk mooie en harde schoten besliste die ene dame de wedstrijd in hun voordeel. En voor het eerst, inclusief Zuid-Cup, moest Evi de ballen uit het net vissen. Helaas konden wij voorin niets terugdoen, en ging de finale met 3-0 verloren.  

Het verdriet na de wedstrijd was groot, te meer omdat we voor de wedstrijd kregen te horen dat de winnaar over twee weken in het stadion van ADO Den Haag de stad Amsterdam mag vertegenwoordigen op het 'WK Meisjesvoetbal'. De tranen vloeiden inmiddels toch wel bij een aantal meiden, want we wisten helemaal niet hoe het voelde om te verliezen. En uitgerekend hadden we in deze belangrijke wedstrijd niets in te brengen. 

Niet veel later was de prijsuitreiking en we mochten naar voren komen om de medailles op te halen, het besef kwam langzaam dat we toch maar mooi tweede van Amsterdam zijn geworden! Een prachtige prestatie, iets om ontzettend trots op te zijn. We zijn weer een stapje verder gekomen dan vorig jaar, en dat met een team met slechts twee voetbalsters. Na afloop zijn we nog verwend met een voetbal voor elke speelster, en wat een dag was het toen al geweest: prachtig weer, een bus voor onszelf, mooie T-shirts, bidons, fruit en drinken, zonnebrandcrème, goals, overwinningen, een prijs voor Felice, de finale, medailles en dus nog een voetbal ook. Maar vooral, heel veel plezier met elkaar. 

Meiden, het was me een genoegen om jullie coach te zijn. Eerst als 'Wees een bij' op de Zuid-Cup en vandaag op het EK als IJsland. De tweede plaats is dik en dik verdiend en ik hoop dat jullie, net als ik, ontzettend trots op jezelf zijn! Een prachtige herinnering aan je laatste periode op de St. Jozef. 


Fien, Florine, Felice, Rosalien, Guusje, Sanne, Milou & Evi jullie waren fantastisch.
 
Meester Niels.

Terug naar boven