schoolgebouw mooi

De geschiedenis van de Sint Jozefschool begint in het jaar 1873. Pastoor W.J. van Campen ontvangt in dat jaar een erfenis. Hij kon hiermee zijn plan tot het stichten van een Rooms Katholieke school ten uitvoer brengen. Het pand zou komen aan de Amstelveenseweg schuin tegenover de Katholieke begraafplaats Buitenveldert. In 1874 werd de St. Josephschool geopend. Het was een eenvoudig schoolgebouw. Eén lokaal, één meester van der Vliet. Maar wel zo’n 75 boerenjongens en boerenmeiden. Op hun klompen kwamen ze vanuit de gehele Buitenveldertse Polder naar de Amstelveenseweg om daar door meester van der Vliet onderwezen te worden. En dat voor één dubbeltje per week. Een stevig fundament voor onderwijs in Amstelveen was gelegd. 

Na de uitbreiding in 1906, toen de school er maar liefst 4 nieuwe lokalen bij had gekregen, kwam het oude allereerste lokaal in gebruik als vergader- en ontspanningsruimte. Een gedenkwaardig en historisch moment. Want hiermee was de St. Josephschool, zonder het zich te beseffen, de allereerste Brede School van Nederland. Ook gericht op opvang. Dan niet zo zeer bedoeld voor de kleintjes, maar meer voor de vaders: om ze van de straat en uit de kroeg te houden.

Aan het begin van de jaren twintig verhuisde de Josephschool naar het schoolgebouw aan diezelfde Amstelveenseweg. Nu ter hoogte van het huidige VU-ziekenhuis. De enorme marmeren plaquette in één van onze trappenhuizen herinnert nog aan deze oude St. Josephschool. 

In 1953 verhuisde de school naar het nieuwe gebouw aan de Kalfjeslaan achter de Augustinuskerk. De Jozefschool werd uiteindelijk van een Amstelveense toch nog een Amsterdamse school. 

Eind jaren ’90 werd duidelijk dat de school een volgende vernieuwingsslag moest gaan maken, en is in 2004 gestart met het slopen van het gebouw aan de Kalfjeslaan. Op 20 februari 2007 werd een uniek nieuw schoolgebouw feestelijk geopend. En nu genieten we met ruim 500 kinderen en 45 teamleden van een ruime, lichte school met zelfs een gymzaal op het dak!