• Nieuwsflits

Ontwerp groene schoolplein...
nieuwsflits

Zoals u weet zijn wij al geruime tijd bezig met plannen voor het vergroenen van ons schoolplein. Het is nu een fijn plein met best wat ruimte, maar wat ons betreft te veel tegels en dus eenzijdige mogelijkheden om te spelen. Wij vinden het met elkaar buitenspelen erg belangrijk, want kinderen leren ook dan erg veel. Om de kinderen nog meer mogelijkheden en aanleidingen te bieden om samen bewegend, spelend en onderzoekend te leren zijn we gekomen tot onderstaand ontwerp. Dit ontwerp is tot stand gekomen met input van ouders, school, Mirakel en natuurlijk de kinderen. In dit stadium van het al best lange proces kan er nog zeker het een en ander aangepast worden, maar in grote lijnen zal het er als volgt uit komen te zien: 

 Kleuterplein

plein1

Plein voor groep 3 t/m 8

plein2

Zoals u kunt zien gaat het met name om een vergroening van het plein. Daarnaast krijgen de bomen die we al hebben meer ruimte en een gezonde omgeving waardoor ze nog beter tot bloei komen. Er komen geen dure toestellen bij, want de toestellen die we hebben, zijn nog in een goede staat. Heel veel bestaande speelplekken zullen worden verrijkt met speelgroen waardoor er veel meer keuze en variatie zal zijn. Van met name het buitenleslokaal worden wij erg enthousiast! 

Waarom is deze vergroening van het schoolplein voor ons belangrijk...
Buitenspelen is een belangrijke vorm van bewegen. Buitenspelen is belangrijk voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen. De kinderen leren er vallen en het draagt bij aan het tegengaan van overgewicht. Gemiddeld zitten kinderen 1/3 deel van hun pauzetijd stil op het schoolplein. Hoe waardevol zou het zijn als dit percentage aanzienlijk verkleind zou kunnen worden.

Natuur daagt altijd uit tot spelen en ontdekken. Zowel fysiek als sensitief. Het hoeft niet bedacht te worden. Spelen, leren en recreëren gaan hier hand in hand en als vanzelf. Na afloop krijg je een voldaan gevoel en is je fantasie geprikkeld. Je krijgt zin om naar buiten te gaan. Groen brengt bovendien rust en helpt kinderen om zich in de klas beter te concentreren. Speelnatuur stimuleert ook de hersenen omdat het een bron is van creatief en fantasierijk spel. Kinderen raken spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. 

Een groen schoolplein is niet alleen maar een fijne plek voor kinderen, maar ook voor planten en dieren. Vogels, vlinders en bijen vinden er een plek om te leven en te eten. Op een groen schoolplein maken kinderen spelenderwijs kennis met allerlei planten- en dierensoorten.

Het is opvallend hoe veel groen kan doen voor ons humeur. In een groene omgeving voelen we ons meer ontspannen en hebben we minder last van stress. Mensen met genoeg groen in de buurt zijn gelukkiger en voelen zich vaker tevreden.

Zowel leerlingen, ouders, leerkrachten als directeuren bleken meer tevreden over hun schoolplein als het groen is. Ze waarderen het plein met een ruime voldoende en vinden het leuker, avontuurlijker, mooier, fijner en gezelliger.

Uit onderzoeken blijkt dat een groen schoolplein:

  • Een positief effect heeft op het welzijn van leerlingen.
  • Ervoor zorgt dat kinderen op een groen schoolplein minder ruzie maken.
  • Meer uitnodigt tot gebruik voor educatieve doeleinden en onderwijsactiviteiten door leerkrachten.
  • Een positieve invloed kan hebben op de concentratie van leerlingen.
  • Ervoor zorgt dat kinderen meer in contact komen met de natuur. Hierdoor krijgen ze meer respect voor de natuur en gaan ze er zorgzamer mee om.

Verkoeling...
Een levend, groen schoolplein draagt ook bij aan de hittebestendigheid. Goed gekozen groen zorgt voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen. De juiste boom op de juiste plek beschermt tegen te veel zonlicht in de zomer. Onder de kruin van een boom is de temperatuur tot 15 graden lager dan even verderop.

Wij zijn erg enthousiast en kunnen inmiddels niet wachten tot de aanleg van ons nieuwe plein van start gaat. We zitten nu in de laatste fase van voorbereiding, dus verwachten dat de kinderen dit schooljaar al kunnen genieten van het groene plein! Zoals u wel zult begrijpen zal deze vergroening ook best wat geld gaan kosten. Een deel hiervan wordt gesubsidieerd door de gemeente, wij dragen zelf uiteraard bij en wij hopen met de sponsorloop nog een mooi bedrag toe te voegen aan het totale budget. De sponsorloop is op vrijdag 17 maart en alle kinderen zullen hun uiterste best doen om zoveel mogelijk geld op te halen voor hun groene schoolplein. Vanaf vandaag 9 maart 2023 kunt doneren via onze speciale doneerpagina. U kunt de link van deze pagina uiteraard delen met anderen die graag een steentje of blaadje willen bijdragen. 
We zijn natuurlijk ook benieuwd wat u van het ontwerp vindt en mocht u nog ideeën en/of suggesties hebben, kunt u deze mailen naar h.rooijendijk@askoscholen.nl

Klikt u hier graag op pagina voor de sponsorloop voor dit groene schoolplein.